Tahle keška? Tenhle výlet!

Fotografie z geocachingových výletů

Zorats Karer

Včera jsme od časného ráno poznávali Jerevan, dnes se přesunujeme do města Halidzor. Cestou máme naplánováno několik zastávek: Zorats Karer, klášter Chor Virap, Shaki vodopád.

Plánek

Zorats Karer

Ráno po příchodu k autíčku jsme zjistili, že ke šrámům, které mělo při převzetí, přibyly další …
Minule v Rijádu jsme zjistili, že půjčovny aut opravdu chtějí protokoly od policie i na takové drobné škody (my jsme u Saudů neměli a museli jsme zaplatit opravu …), takže se chováme přesně dle pokynů z půjčovny.

  • voláme půjčovnu
  • voláme pojišťovnu
  • voláme policii (resp. došli jsme na roh, kde byla dopravka, která si zavolala výjezdovku)

Vše v pohodě. Protokol s policií jsme sepsali, přijel pán z pojišťovny si nafotit auto, změřit vzdálenosti na parkovišti, … nakonec (jak jsme pochopili z arménštiny, ve které hovořil s půjčovnou) to vyhodnotil tak, že auto už bylo poškozené a nový případ nebude otevírat).

Bylo to docela rychlé – stačila na to vše hodina.

Chor Virap

Hurá, můžeme vyrazit směr klášter Chor Virap (a výhledy na Ararat).

Klášter Խոր Վիրապ (“hluboká kobka“) leží v bezprostřední blízkosti turecké hranice. Známý je především tím, že zde byl vězněn Řehoř Osvětitel.

Řehoř zde byl (na rozkaz arménského krále) vězněn 13 let. Po udělení milosti se stal královou pravou rukou v náboženských otázkách. Oba se pak následně zasloužili o to, že se po roku 301 Arménie stala první zemí na světě, která přijala křesťanství za své státní náboženství (bylo to jen o fous dříve než v Byzanci).

Chor Virap je jedním z nejvýznamnějších míst v Arménii: jak pro poutníky, tak i pro turisty.

Shaki vodopád

Pokračujeme na východ. Od parkoviště se vydáváme na krátký trail k vodopádu.

Vodopád je vysoký 18 metrů a i v létě vypadá impozantně.

Zorats Karer

Nedaleko vodopádu se nachází archeologické naleziště Zorats Karer – mezi turisty je také často označován jako „arménský Stonehenge“.

Zorats Karer

Po zaplacení vstupného se vydáváme na procházku mezi kameny…

Goris

Nejsme si jisti, jestli v Halidzoru budou ještě otevřeny obchody (či zda tam vůbec nějaké budou) – udělali jsme si proto ještě trochu zajížďku do města Goris. Zde byl velký supermarket. Nakoupili jsme tedy raději na celý pobyt v Halidzoru. Čas nám zbyl i na procházku po městě…

Halidzor

V podvečer dojíždíme do Halidzoru. Odtud zítra – lanovkou – hodláme vyrazit na prohlídku kláštera Tatev … a když to půjde i na trail (cestou zpátky).

Místní komunikace nám ale příjezd dosti zkomplikovali (viz obrázek). Navíc proti nám se vracelo stádo krav, které nám tedy opravdu ale opravdu nedávalo přednost. Za pomoci několika místních jsme našli dům, kde máme rezervaci – haló, které jsme v ospalé vísce způsobili našim pokusem vyjet autíčkem přes všechny kameny až nahoru*** vylákal z obydlí i naše paní domácí, které nám otevřely bránu u domu a ubytovaly nás.

*** Jak jsme zjistili druhý den, k domu šlo přijet i o trochu méně drsnou variantou, tj. po stejné cestě, ale nikoli zdola, ale shora.

Nalezené kešky

Další Post

Předchozí Post

Napíšeš komentář?

© 2024 Tahle keška? Tenhle výlet!

Šablonu připravil Anders Norén